NV Zaanstad
22 maart 2022

Met interviewers Jaap Sluis en Rosalie Smit in de Bullekerk in Zaandam

Veel ondernemers denken dat alleen ánderen slachtoffer van cybercrime worden. Ze zitten er lelijk naast, vertelt Josefien Hofstede van het Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing (RPC). Niet alleen grotere ondernemingen zijn slachtoffers  ook mkb-bedrijven en zzp-ers hebben zwaar te lijden onder cybercrime. Het RPC heeft een breed pakket aan gratis online trainingen waar zowel ondernemers als werknemers hun voordeel mee kunnen doen.

Voor directeur Rob Konijn van aannemings- en hoveniersbedrijf Germieco uit Wormerveer is het zo duidelijk als wat: hij neemt doorgaans alleen klussen op een klein uur rijden van zijn onderneming aan. Een beperkte reistijd is beter voor zijn personeel en bespaart ook brandstof. Dat brandstofverbruik gaat sowieso omlaag, want Germieco zet stevig in op elektrisch. Niet alleen auto’s (geladen via zonnepanelen op het bedrijfspand), maar ook een shovel en gereedschap.

De arbeidsmarkt is voortdurend in beweging en dat gaat waarschijnlijk nooit meer veranderen. Het klinkt vaak als een uitdaging, dat bewégen. Maar het kan ook een probleem zijn. Bijvoorbeeld als een beroep verdwijnt. Of als je het qua werk niet meer de zin hebt. Volgens Manon de Waal van het Regionaal Mobiliteitsteam Zaanstreek Waterland is wat dat betreft preventie van groot belang. 

Peter van Oostenbrugge heeft een functie die je niet elke dag tegenkomt. Hij is hoofdfixer bij de Fixbrigade in Zaanstad. Hij begeleidt jongeren met een uitkering die al doende van alles willen leren en zo richting baan hopen te gaan. Wat ze doen? Helpen bij het energiezuinig(er) maken van huurwoningen. De proef in de wijk Poelenburg is succesvol en daarom gaat de Fixbrigade straks in héél Zaanstad aan de slag.