NV Zaanstad
14 november 2022

Met interviewers Jaap Sluis en Rosalie Smit in de Bullekerk in Zaandam

Ik heb, zegt Stephanie Heijkoop in gesprek met Rosalie Smit en Jaap Sluis, het horecavak al doende in de vingers gekregen. Van bijbaantje naar bijbaantje en daarna stééds serieuzer en – zo bleek tijdens de laatste NV Zaanstad – ook succesvoller. Na het door Stephanie samen met Bob Zandberg op poten gezette Villa Westend in Velserbroek is er nu restaurant JP 1886 in Zaandam. Een prachtige zaak op een wereldplek aan de Zaan. 

Na zo’n twintig jaar bij grotere telecombedrijven te hebben gewerkt, was Roland Heijnen klaar met het hoofdzakelijk aandeelhouderswaarde creëren. Na een baan bij de Sociale Werkvoorziening in Amsterdam kwam hij terecht bij de sociale onderneming Noppes. Noppes draait zonder subsidies en moet het hebben van de verkoop van de binnengebrachte spullen. Ruim twee derde van de medewerkers heeft een afstand tot de arbeidsmarkt en kan die mede dankzij het werken bij  Noppes verkleinen of wegwerken. Hier wordt Roland Heijen veel blijer van dan van het alleen maar creëren van aandeelhouderswaarde..  

Bij de gemeente Zaanstad heeft Femke Nagel goed in beeld wat er op het gebied van houtbouw allemaal gebeurt of nog op stapel staat. In de gebiedsontwikkeling wordt de rol van houtbouw steeds belangrijker ziet ook Thomas Möhring van woningcorporatie Parteon, die een kleine 16.000 woningen beheert. Het eerder in de NV Zaanstad door concerndirecteur Lennart Graaff van de gemeente gehouden pleidooi om van Zaanstad de hoofdstad van de van houtbouw te maken sprak Thomas zeer aan. Niet alleen vanwege het op dat punt rijke Zaanse verleden, maar ook omdat houtbouw als het om duurzaamheid gaat ‘een van de slimste dingen is om te doen’ en de toekomst heeft.

Aad van Fulpen (68) is van oorsprong organisatieadviseur in de zorgsector en deed door de decennia heen als ondernemer veel kennis en ervaring op. Van wat hij al doende leerde wil hij iets teruggeven aan de maatschappij. Dat doet hij belangeloos als adviseur van Stichting Ondernemersklankbord (OKB) in de Zaanstreek. In de NV Zaanstad vertelde hij aan Rosalie Smit en Jaap Sluis wat hij in een van de oudste industriegebieden van Nederland allemaal tegenkomt aan vragen, problemen en kansen. méér dan welkom.